TOUR DE ROMANDIE
 
 Switzerland
 

Palmares | Statistics | More
Year   1   2   3  
1947   Desire Keteleer (bel)   Gino Bartali (ita)   Ferdi K├╝bler (sui)  
1948   Ferdi K├╝bler (sui)   Jean Goldschmit (lux)   Mathias Clemens (lux)  
1949   Gino Bartali (ita)   Ferdi K├╝bler (sui)   Settimo Simonini (ita)  
1950   Edouard Fachleitner (fra)   Hugo Koblet (sui)   Kleber Piot (fra)  
1951   Ferdi K├╝bler (sui)   Hugo Koblet (sui)   Fritz Sch├Ąr (sui)  
1952   Wout Wagtmans (ned)   Hugo Koblet (sui)   Raymond Impanis (bel)  
1953   Hugo Koblet (sui)   Pasquale Fornara (ita)   Louison Bobet (fra)  
1954   Jean Forestier (fra)   Pasquale Fornara (ita)   Carlo Clerici (sui)  
1955   Rene Strehler (sui)   Hugo Koblet (sui)   Max Schellenberg (sui)  
1956   Pasquale Fornara (ita)   Carlo Clerici (sui)   Rene Strehler (sui)  
1957   Jean Forestier (fra)   Guido Carlesi (ita)   Hugo Koblet (sui)  
1958   Gilbert Bauvin (fra)   Pino Cerami (ita)   Giovanni Pettinati (ita)  
1959   Kurt Gimmi (sui)   Rolf Graf (sui)   Alfred R├╝egg (sui)  
1960   Louis Rostollan (fra)   Edouard Delberghe (fra)   Jos Hoevenaers (bel)  
1961   Louis Rostollan (fra)   Giuseppe Fezzardi (ita)   Imerio Massignan (ita)  
1962   Guido De Rosso (ita)   Franco Cribiori (ita)   Joseph Novales (fra)  
1963   Willy Bocklant (bel)   Federico Bahamontes (esp)   Guido De Rosso (ita)  
1964   Rolf Maurer (sui)   Huub Zilverberg (ned)   Gastone Nencini (ita)  
1965   Vittorio Adorni (ita)   Rolf Maurer (sui)   Robert Hagmann (sui)  
1966   Gianni Motta (ita)   Raymond Delisle (fra)   Rolf Maurer (sui)  
1967   Vittorio Adorni (ita)   Louis Pfenninger (sui)   Armand Desmet (bel)  
1968   Eddy Merckx (bel)   Raymond Delisle (fra)   Robert Hagmann (sui)  
1969   Felice Gimondi (ita)   Vittorio Adorni (ita)   Tony Houbrechts (bel)  
1970   Goesta Pettersson (swe)   Davide Boifava (ita)   Joop Zoetemelk (ned)  
1971   Gianni Motta (ita)   Antonio Salutini (ita)   Willy Vanneste (bel)  
1972   Bernard Thevenet (fra)   Lucien Van Impe (bel)   Raymond Delisle (fra)  
1973   Wilfried David (bel)   Lucien Van Impe (bel)   Michel Pollentier (bel)  
1974   Joop Zoetemelk (ned)   Wladimiro Panizza (ita)   Fedor Den Hertog (ned)  
1975   Francisco Galdos Gauna (esp)   Joseph Fuchs (sui)   Knut Knudsen (nor)  
1976   Johan De Muynck (bel)   Roger De Vlaeminck (bel)   Eddy Merckx (bel)  
1977   Gianbattista Baronchelli (ita)   Joop Zoetemelk (ned)   Knut Knudsen (nor)  
1978   Johan Van Der Velde (ned)   Hennie Kuiper (ned)   Johan De Muynck (bel)  
1979   Giuseppe Saronni (ita)   Gianbattista Baronchelli (ita)   Henk Lubberding (ned)  
1980   Bernard Hinault (fra)   Silvano Contini (ita)   Giuseppe Saronni (ita)  
1981   Tommy Prim (swe)   Giuseppe Saronni (ita)   Peter Winnen (ned)  
1982   Jostein Wilmann (nor)   Tommy Prim (swe)   Silvano Contini (ita)  
1983   Stephen Roche (irl)   Phil Anderson (aus)   Tommy Prim (swe)  
1984   Stephen Roche (irl)   Jean-Marie Grezet (sui)   Niki R├╝ttimann (sui)  
1985   J├Ârg M├╝ller (sui)   Acacio Mora Da Silva (por)   Tommy Prim (swe)  
1986   Claude Criquielion (bel)   Jean-Francois Bernard (fra)   Bruno Cornillet (fra)  
1987   Stephen Roche (irl)   Jean-Claude Leclercq (fra)   Ronan Pensec (fra)  
1988   Gerard Veldscholten (ned)   Tony Rominger (sui)   Urs Zimmermann (sui)  
1989   Phil Anderson (aus)   Gilles Delion (fra)   Robert Millar (gbr)  
1990   Charles Mottet (fra)   Robert Millar (gbr)   Luc Roosen (bel)  
1991   Tony Rominger (sui)   Robert Millar (gbr)   Michael Carter (usa)  
1992   Andrew Hampsten (usa)   Miguel Indurain Larraya (esp)   Charles Mottet (fra)  
1993   Pascal Richard (sui)   Claudio Chiappucci (ita)   Andrew Hampsten (usa)  
1994   Pascal Richard (sui)   Armand De Las Cuevas (fra)   Andrew Hampsten (usa)  
1995   Tony Rominger (sui)   Francesco Casagrande (ita)   Piotr Ugrumov (lat)  
1996   Abraham Olano Manzano (esp)   Alexandre Gontchenkov (rus)   Giuseppe Guerini (ita)  
1997   Pavel Tonkov (rus)   Chris Boardman (gbr)   Beat Zberg (sui)  
1998   Laurent Dufaux (sui)   Alex Z├╝lle (sui)   Francesco Casagrande (ita)  
1999   Laurent Jalabert (fra)   Beat Zberg (sui)   Wladimir Belli (ita)  
2000   Paolo Savoldelli (ita)   Joseba Beloki Dorronsoro (esp)   Laurent Dufaux (sui)  
2001   Dario Frigo (ita)   Felix Garcia Casas (esp)   Wladimir Belli (ita)  
2002   Dario Frigo (ita)   Alex Z├╝lle (sui)   Cadel Evans (aus)  
2003   Tyler Hamilton (usa)   Laurent Dufaux (sui)   Francisco Perez Sanchez (esp)  
2004   Tyler Hamilton (usa)   Fabian Jeker (sui)   Leonardo Piepoli (ita)  
2005   Santiago Botero Echeverry (col)   Damiano Cunego (ita)   Denis Menchov (rus)  
2006   Cadel Evans (aus)   Alberto Contador Velasco (esp)   Alejandro Valverde Belmonte (esp)  
2007   Thomas Dekker (ned)   Paolo Savoldelli (ita)   Andrey Kashechkin (kaz)  
2008   Andreas Kl├Âden (ger)   Roman Kreuziger (cze)   Marco Pinotti (ita)  
2009   Roman Kreuziger (cze)   Vladimir Karpets (rus)   Rein Taaram├Ąe (est)  
2010   Simon Spilak (slo)   Denis Menchov (rus)   Michael Rogers (aus)  
2011   Cadel Evans (aus)   Tony Martin (ger)   Alexandre Vinokourov (kaz)  
2012   Bradley Wiggins (gbr)   Andrew Talansky (usa)   Rui Alberto Faria Costa (por)  
2013   Chris Froome (gbr)   Simon Spilak (slo)   Rui Alberto Faria Costa (por)  
2014   Chris Froome (gbr)   Simon Spilak (slo)   Rui Alberto Faria Costa (por)  
2015   Ilnur Zakarin (rus)   Simon Spilak (slo)   Chris Froome (gbr)  
2016   Nairo Alexander Quintana Rojas (col)   Thibaut Pinot (fra)   Ion Izagirre Insausti (esp)  
2017   Richie Porte (aus)   Simon Yates (gbr)   Primoz Roglic (slo)